Magyar Hősök - A Hazáért éltek, haltak - Magyar Hazafiak

Főprofil: 1945-1956. közötti időszak és 1956., Múltunk, jelenünk: magyar történelmi események, ősi hitünk, vallásunk, emlékművek

Kovács Erzsi

és a válogatott focista,

Szűcs Sándor

 
Egy szerelem, amelyet szó szerint megölt a Rákosi-rendszer. A táncdalénekes Kovács Erzsi és a válogatott focista, Szűcs Sándor csak élni akart, szeretni a másikat, de ezt a szocialista erkölcs nem tűrte. 
 
 img_20220411_172153.jpg
 
Minden 1948-ban, Hévízen kezdődött. Az akkor 21 éves Kovács Erzsi már férjnél volt, a futballrajongó párját, a zongorista Boros Lászlót kísérte el Hévízre, ahol a Dózsa focistái tréningeztek. Szűcs Sándorral együtt, aki szintén már megházasodott, sőt, két kisgyermek édesapja volt.
 
szucs_sandor.jpg
 
A rövidke találkozóból mindent elsöprő szerelem lett. Az énekesnő elköltözött a férjétől, Szűcs pedig hosszas vívódás után otthagyta a családját. És ez volt az a pont, amikor a rendszer közbeszólt.
A Dózsa akkori elnöke a szobájába hívatta a 27 éves focistát és közölte, ha nem hagyja abba a bűnös viszonyt, Kovács Erzsit internálják. Nem hagyta, viszont eldöntötte, ha a szocialista erkölcs nem engedi a kapcsolatukat, akkor inkább disszidálnak, főleg, hogy jó nevű játékosként az olasz AC Milan is örömmel szerződtette volna, ha lehet.
Szűcs naiv volt. Az sem tűnt fel neki, hogy pillanatok alatt talált a környezetében embercsempészt. Utóbb kiderült, a szökés előtti napon elbúcsúzott a dózsás játszótársaktól, estére pedig az ÁVH asztalán pihent a jelentés. A csapatban is volt besúgó, aztán az is kiderült, maga az embercsempész is az ÁVH alkalmazásában állt.
Nem is a határig vitte a szerelmespárt, viszont az sem tűnt fel Szűcsnek - aki dózsásként rendőrnek számított -, hogy a Kovács „fantázianevű” ügynök arra is megkérte őt, hogy hozza magával a szolgálati fegyverét. Megtette. Természetesen a „disszidálás” közben elkapták a szerelmeseket és így már fegyveres szökésért állíthatták bíróság elé a játékost.
Szűcs még ekkor is azt hitte, megússza internálással, hiszen korábban ez járt a disszidálni próbáló élsportolóknak. Nem így történt. Halálra ítélték és hiába próbált rajta segíteni Puskás Ferenc vagy éppen Szusza Ferenc, nem jártak sikerrel.
Kovács Erzsi négy év börtönt kapott, Szűcsöt viszont 1951 júniusában felakasztották. Sokak szerint Szűcs megölése csak egy üzenet volt a formálódó Aranycsapat tagjainak, hogy senki se próbálkozzon szökéssel. Nem is tették.
 
61235071_584105595444932_4898040992814333952_n.jpg
 
Kovács Erzsi a szabadulása után újból énekelni kezdett és komoly sikereket ért el. Idős korára viszont teljesen egyedül marad. 85 évesen, 2014-ben hagyta itt ezt a világot. Magányosan. Úgy találtak rá az ágyban fekvő holttestére. Hatvanhárom évvel élte túl a megölt szerelmét, de legbelül ő is „meghalt” az akasztás napján...
 
kovacs_erzsi_enekesno.jpg
 
Nyugodjanak békében!
 
szucs_sandor_sirja.jpg
 
Forrás: Újságmúzeum

https://www.ujsagmuzeum.hu/kovacs-erzsi/

 

Szomorú történetükről Vitézy László filmrendező készített filmet, Az énekesnő cimmel.

az-enekesno_megafilm.png

https://mediaklikk.hu/duna/cikk/2022/02/25/a-kommunizmus-borzalmait-mutatja-be-az-enekesno-vitezy-laszlo-filmje/

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 31
Tegnapi: 173
Heti: 1 187
Havi: 204
Össz.: 753 745

Látogatottság növelés
Oldal: Kovács Erzsi és a válogatott focista, Szűcs Sándor
Magyar Hősök - A Hazáért éltek, haltak - Magyar Hazafiak - © 2008 - 2023 - magyarhosok.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »