Magyar Hősök - A Hazáért éltek, haltak - Magyar Hazafiak

Főprofil: 1945-1956. közötti időszak és 1956., Múltunk, jelenünk: magyar történelmi események, ősi hitünk, vallásunk, emlékművek

Emléktáblát kapott a vívómester  

Emléktáblát kapott, illetve felavatták április elején délelőtt 11 órakor a helyi általános iskola tornacsarnokának előterében, vitéz Szűcs József alezredes, vívómester, a falu szülötte.
 
A kiszombori születésű vitéz Szűcs József alezredes, vívómester emléktábláját avatják fel hétfőn délelőtt a Dózsa György Általános Iskolában. Az ünnepségen köszöntőt Szegvári Ernőné polgármester, beszédet Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója és Szűcs Ágoston, vitéz Szűcs József fia, illetve Szabóné Vígh Erzsébet mondott.
 

Szegvári Ernőné polgármester
 
A megjelenteket Szegvári Ernőné köszöntötte az iskola tornatermében. Köszöntőjében kiemelte: Szűcs József, Kiszombor szülöttje kiváló katonatiszt, elismert vívómester, és a kommunizmus áldozata is egyben, továbbá köszönetet mondott Máday Norbertnek, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítójának, hogy megismerhették történetét. Állítson a tábla emléket Szűcs Józsefnek szülőfalujában, és legyen örök mementója életútjának, mely példát mutathat a következő nemzedékeknek kitartásról, fegyelemről, hazaszeretetről, a helytállásról! – hangsúlyozta a polgármester.
 

Az iskolai tornaterem
 
Ezt követően Máday Norbert beszédében az emlékezésről és az emlékeztetésről szólt, felidézte, hogy Szűcs József egész életében betartotta azt a tanítást, hogy „a hazáért mindhalálig!”, továbbá kiemelte érdemeit, Borsody Lászlóval való kapcsolatát, és a korszakot, amely Szűcs József szenvedését és halálát okozta. Hangsúlyozta: ennek az emléktábla-avatónak a politikához semmi köze; egy apához van köze, egy hős katonatiszthez van köze, egy vívómesterhez van köze. 
 
 
 
  Máday Norbert a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója 
 
Szabóné Vígh Erzsébet igazgató a gyerekekhez szólt; beszédében a sportról osztott meg gondolatok, és arról, hogyan is tehet valaki a sportban nagy dolgokat. Hangsúlyozta a kard szimbólumának fontosságát, a sport alakulásáról, a sportszemléletről is szólt, továbbá Borsody Lászlót, és tanítványát, vitéz Szűcs Józsefet is kiemelte ennek kapcsán.
 
Az egykori vívómester fia, vitéz Szűcs Ágoston István elmondta: soha nem gondolt arra, hogy édesapját ekkora megtiszteltetés éri, s egy márvány emléktáblát kap szülőfalujában. Szűcs József nem csupán maga bánt kiválóan a szablyával, hanem nagyszerű sportolók is nevelkedtek a keze alatt. Megemlítette, hogy édesapja testvére, Vilmos a második világháborúban hősi halált halt az orosz fronton. Szűcs Ágoston István arról is beszélt, hogy édesapját, mint a Honvédelmi Minisztérium Személyügyi Főcsoportfőnökség vezetőjét 1949-ben elhurcolták és bebörtönözték az államvédelmisek, majd a Dósa Attila koncepciós perben, hazaárulás és kémkedés vádjával halálraítélték, 1950. április elsején 43 évesen öt társával felakasztották. Az életben maradt rabtársak meséltek el, hogy bátran szembenéztek hóhérjukkal „a hazáért mindhalálig!” kiáltással. 
 

vitéz Szűcs Ágoston

Mivel a kommunista diktatúra ellenségének tartották az édesapját, ezért kellett nem csak őt, hanem az egész családját büntették. Elkobozták a vagyonukat, valamint a nagyobb gyerekeket nem engedték továbbtanulni. 1963 májusában a Katonai Főügyészség határozata alapján Szűcs József ellen hozott ítélet törvénysértő volt és azt hatályon kívül helyezte. Ez a változás a család sorsán nem hozott enyhülést.


A tábla leleplezése

Ezt követően felavatták vitéz Szűcs József emléktábláját, a résztvevők elhelyezték koszorúikat és az emlékezés virágait, majd bemutatót tartott a Magyar Szablyavívó Iskola, végül megtekintették „A Magyar Kard Géniusza” című filmet.
 
 
vitéz Szűcs Ágoston
v. hadnagy, Budapesti Törzs
 
vitezirend.com
 
Forrás: 
 
 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 40
Tegnapi: 173
Heti: 1 196
Havi: 213
Össz.: 753 754

Látogatottság növelés
Oldal: 7. Emléktábla avató vitéz Szűcs József katonatiszt, vívómester, a nagyapám emlékére
Magyar Hősök - A Hazáért éltek, haltak - Magyar Hazafiak - © 2008 - 2023 - magyarhosok.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »