Magyar Hősök - A Hazáért éltek, haltak - Magyar Hazafiak

Főprofil: 1945-1956. közötti időszak és 1956., Múltunk, jelenünk: magyar történelmi események, ősi hitünk, vallásunk, emlékművek

Megemlékezés

Pongrátz Ödön 1956-os szabadságharcosról

pongi.jpg

Pongrátz Ödön (1922-2009)

2009. december 16-án, 87 éves korában elhunyt Pongrátz Ödön 1956-os szabadságharcos, a Corvin közi fegyveres ellenállás egyik szervezője, az ’56-os Történelmi Alapítvány elnöke. Pongrátz Gergely halála után ő irányította a kiskunmajsai ’56-os Múzeum és az ’56-os Ifjúsági Tábor munkáját. A fiatalok körében élő történelem volt, rendíthetetlen hite, hazaszeretete példázat marad mindannyiunk számára. Pongrátz Ödön földi maradványait végakaratának megfelelően a kiskunmajsai 56-os Kápolnában helyezzük örök nyugalomra 2010. január 16-án délelőtt 11 órakor.

Kevesen ismerték őt igazán, mert következetesen kerülte a nyilvánosságot, szerényen, alázatos fegyelemmel végezte a maga dolgát; tettekkel szolgálta hazáját.

Kristóf öccsével már a forradalom kitörésének napján rátaláltak a Corvin közre, Gergely öccsük csak két nap múltán csatlakozott hozzájuk. Olyanok voltak ők, mint a Baradlay-fivérek, egymást felülmúlva küzdöttek azokban a legendás napokban Magyarország szabadságáért. És a későbbiekben is, a kivégzés elől új hazába menekülve, de szívet soha nem cserélve. Ödön, Kristóf, Ernő, Gergely, Bálint és András Amerikában is a magyar ügyet szolgálták, az Ötvenhat iránti hűség – méltónak lenni minden körülményben! - mozgatta cselekedeteiket.

Gergely, a Corvin köz főparancsnoka az elsők között jött haza a rendszerváltozás után, hogy felajánlja szolgálatait annak a hazának, melyet elfelejteni három évtized múltán sem tudott, melyet magában minden nap felidézett. Itthon maradt meggyötört, megalázott bajtársait akarta talpra állítani, életük értelmét akarta visszaadni. Mert ha az egykori szabadságharc célkitűzéseit egy szerencsésebb történelmi helyzetben megvalósítjuk, értelmet adunk holnapunknak is. Ha az életüket egykor kockáztató pesti srácok kezet fognak mai ifjú honfitársaikkal, ha emlékeik felidézésével meggyújthatják bennük is azt a tüzet, amely akkor bennük lángolt…A Pongrátz –gúla tartóembere, Ödön Gergely minden elképzelését támogatta. Családon belüli tekintélyét latba vetve elérte, hogy a legnevezetesebb Pongrátz-fiú mindent hátrahagyva a család támogatását maga mögött érezve hazajöjjön. Eleinte csak anyagiakkal és ötletekkel támogatta öccsét, amikor Kiskunmajsán az Ötvenhatos Történelmi Alapítvány segítségével az egykori főparancsnok múzeumot alapított egy vidéki kisvárosban, mert ezzel emléket állíthatott – elsőként az országban – annak a hősies harcnak. Aztán nyaranta ugyancsak Kiskunmajsán középiskolás ötvenhatos ifjúsági tábort szervezett barátai segítségével, hogy az a megálmodott kézfogás a régi és az új nemzedék között létrejöhessen. Pongrátz Ödön is végleg hazaköltözött. Öccse, Gergely váratlan halála után ötvenhatos alapítványunk elnökeként együtt igyekeztünk megvalósítani a Corvin közi főparancsnok álmait, működtetni a nyári tábort, a múzeumot és a forradalomban és szabadságharcban való részvétel miatt kivégzettek emlékét őrző Kapisztrán Szent János Kápolnát. Most ő is elment, az önként magunkra vállalt feladat megvalósítása végképp ránk maradt. Ránk, mindannyiunkra, akik nemzetmentő erőt látunk az ötvenhatos szellemiség feltámasztásában. Akik hiszünk a feltámadásban.

Végakaratának megfelelően öccse, Pongrátz Gergely mellé temetjük Pongrátz Ödönt a kiskunmajsai Kapisztrán Szent János kápolnában. 2010. január 16-án. 11 órakor.

Az Ötvenhatos Történelmi Alapítvány Kuratóriuma

Végső nyugalomra helyezték Pongrátz Ödönt (képekkel a temetésről) http://kuruc.info/r/2/53719/

 A megemlékezést összeállította: Magyar Hunor

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 29
Tegnapi: 151
Heti: 180
Havi: 981
Össz.: 743 538

Látogatottság növelés
Oldal: Pongrátz Ödön 1956-os szabadságharcosról
Magyar Hősök - A Hazáért éltek, haltak - Magyar Hazafiak - © 2008 - 2023 - magyarhosok.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »